Admin, събота 18 октомври 2008 - 13:11:35

Паметници – В Рибарица - паметника на Г.Бенковски, Паметна плоча на концлагеристите, в гр. Тетевен - на Петко Милев Страшния, Баньо Маринов, Васил Левски и мн. др. в останалите 12 селища на община Тетевен.

Исторически местности и археологически паметници – м. Боева могила – 1 км. североизточно от Тетевен (пам. на руските освободители), м. Задънката – на 3 км. южно от Тетевен (водопада Скока), м. Козница – на 8 км. южно от Тетевен (пам. на Сава Младенов); м. Костина – в с. Рибарица (пам. на Г. Бенковски); м. Десеткар (пам. на ботевите четници кап. Войновски и Илия Пандурски) и м. Остриля в землището на с. Черни Вит; м. Кулата – източно от с. Гложене и на 3,5 км северно от с.Градешница; м. Лъките – на 500 м. югоизточно от с. Галата; м. Припора – 4 км. северозападно от с. Български извор; м. Града – на 5 км. югоизточно от с. Малка Желязна, Бенковската пещера – до с. Черни Вит и др.

РИБАРИЦЕ,
Възхождаш тихо от Балкана
Спокойна и без суета
Истинска хубавица!
Човек те чувства с
всичките си сетива
и не усеща как силно те обича.
Ти си слънце, реки и гори,
Птици и дивеч - живот.
Роден дом за всички нас!


Рибарица е провъзгласена за село четири десетилетия след Освобождението ни. Още от тогава ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина, вкусвали са от пастървата, гръмвали са по някои елен и глиган за домашен трофей. Тази форма на общуване може да се квалифицира като първата неорганизирана форма на туризъм. 1919 година младежи от туристическо дружество "Костина" посещават красотите на Рибарица. Тогава се появяват излетници от туристическо дружество "Златен панег" от град Луковит, които правят тридневен изглед до Рибарица.

Започването на стройтиелство на вили на територията на Рибарица от външни лица е признание за предимството и за развитие на туризма в национален мащаб, така също в признаване на курорта Рибарица. Стройтелството на вили започва от 1906 година, когато е построена и първата вила на директора на тетевенската банка - Марин Ничев. 1911 година е построена вилата на професор Жеко Спиридонов, на фамилия Дейкови, на Балабанови, Владимир Вазов.

През юли 1921 година в Рибарица идва и големия писател Иван Вазов, които отсяда във вилата на брат си Владимир Вазов.

"Чудната красота на местността (отнася се за Костина), вечната песен на реката и великото спокойствие на планината плениха моя чичо и той с благоговение говореше пред своя брат за този вълшебен край, непознат до тогава. А когато наближихме паметника на Бенковски, той се спря, загледа се в насрешния баир, целият покрит с вековна гора, и рече: "А аз съм описал тази местност като пустош" "
 10.0 - 1 vote